Stockholm Hundmässa 2013

I förra helgen åkte jag och Eli upp till Stockholm Hundmässa. Vi åkte från Malmö senare än beräknat på fredagen och kom fram till Stockholm mycket senare än beräknat. Men vi kom fram efter många om och med och tur var väl det! På lördagen började mässan och väl där blev Eli väldigt glad och pigg. För att överhuvud taget få komma in på mässan skulle alla hundar vara över 9 månader och Eli var på lördagen 9 månader och en dag, så någon marginal fanns väl inte direkt. Vi åkte tillsammans med vänner dit och hade en supertrevlig dag med mycket att se för både mig och Eli. Vi tittade under helgen både på Freestyle SM och Lydnad, vilket såg jättekul ut.

På söndagen skulle Eli ställas och fler klumpar skulle dyka upp, vilket jag såg fram emot. Elis bedårande syster Lucky Bear’s Znow ”Snö” var där med sin trevliga familj så vi umgicks lite med dem. De skulle båda ställas i Juniorklass för första gången och Snö var ensam juniortik och kammade hem titeln Svensk Juniorvinnare, Excellent med CK och blev därmed kvalificerad till Crufts 2014, så himla kul! Jag visste att Eli skulle möta en annan hane som var betydligt större än Eli och anade redan innan hur det skulle gå. Det var en hane på 15 månader som i princip såg fullvuxen ut redan då och med Eli som jämförelse såg det ganska roligt ut. Eli är bara 9 månader och ganska liten och slank, dels för att han får Orijen (ett högproteinfoder UTAN spannmål vilket gör att han växer långsammare och hälsosammare) men också för att han får mycket motion varje dag. Det är av den anledningen jag tycker det är sorgligt när delar av domarens negativa kritik var saker jag strävar mot.  Eli fick Very Good och blev då 2a i Juniorklassen. Här kommer Elis kritik:

”Mycket god balans, dock för liten och lätt. Bra skalle och stop, tunt nosparti, fina öron. Bra benstomme till storleken. Något kort hals. Brant skuldra. Tillräcklig lång bröstkorg, för uppdragen buklinje. Mycket goda vinklar bak. Rör sig med ganska bra steg. Måste utvecklas fram. Utmärkt pälskvalitet och muskulatur. Trevligt temperament.”

Efter bedömningen sa domaren att Eli var för honom en tik. Vilket jag kan förstå eftersom den domaren uppenbarligen gillade det stora osv. Men när blir det stora ohälsosamt och när blir det sunda inte lika viktigt längre, det är en fråga jag gärna vill lyfta då jag verkligen blir besviken och ledsen av vissa saker han i efterhand sa till mig. Jag blir absolut inte ledsen för min eller Elis skull eftersom jag anser att Eli är precis så sund jag vill ha honom. Men när blir det en nackdel för hundar att vara smala och i god form? Är det okej för en domare att skriva att en normalviktig hund har för uppdragen buklinje bara för att hunden i rasstandarden ska ”inge intryck som styrka” och ”vara stadig och spänstig?” Vad tycker ni? Vilka konsekvenser kan det leda till för rasen? Om man går tillbaka och tittar på hur Clumbern såg ut för dryga 100 år sen och därefter skriver in ”Clumber Spaniel” som en sökning på google, vad ser ni? Vad väcker det för känslor hos er? Jag vill inte ta någon hund som exempel och jag vill inte heller att någon ska ta illa vid sig av detta inlägg, det är verkligen inte syftet med mitt inlägg! Det jag vill diskutera om vad vi har för ideal hos hundarna och varför. Jag älskar Clumbers och hur de ser ut, men jag är verkligen emot överdrifter där hundarnas hälsa sätts på spel. Jag tycker bland annat att utställningar är bra för människor som inte är så insatta i ”hundvärlden” vid valpköp. Att sdå kunna lita på att en Championhund faktiskt är en vacker och frisk hund är ju superviktigt och inte minst för uppfödarna att kunna visa på detta vid avelsarbete. Vad händer när domarbesluten blir för extrema och hundarnas hälsa sätts på spel och allmänheten sen i sin tur väljer att köpa endast blandraser för de anses vara ”friskare”? Då stämmer ju detta tillslut och allt avelsarbete har endast varit ”förgäves”.

1898_ClumberSpaniel_YoungFan

En Clumber Spaniel år 1898.

Jag vet att jag inte är den första utställaren som i efterhand skriver om och ifrågasätter domarens bedömning. Men någonstans handlar detta ändå om att vi ska avla fram hundar som ska må bra? Att vi som hundägare ska ta vårt ansvar och se till att hundarna håller sig friska och i god form.

Man kan inte tänka ju mer hund ju bättre. Utan ju sundare hund ju bättre. Hm kanske blir det jag som istället får gå tillbaka och domesticera vargen igen. Nu låter jag som en otroligt dålig förlorare men detta är större än så. Jag kommer fortsätta ställa ut Eli för att visa alla hur en sportig och ”liten” Clumber kan se ut! Annars var jag hur nöjd som helst över min kille som lyssnade och sprang så fint. Han stod hur fint som helst och hade klockrent temperament, alltid kul att jobba tillsammans med Eli, han är så otroligt fin och tacksam. Sen får jag jobba med att springa på annorlunda sätt för att framhäva Elis steg bättre osv. Men det ska jag göra sen, sen när jag gosat och myst klart med min underbara vän.  Nedan till höger ser ni Eli 9 månader!

138720646941253600_resized

Foto: Ingrid Melin

Grattis vinnarna till första platsen! :) Jag hade en rolig helg!

2 tankar om “Stockholm Hundmässa 2013

  1. Hur gör man för att Eli ska springa på ett annat sätt, för att framhäva stegen annorlunda?
    Googlade Clumber Spaniel och de flesta är verkligen stora – bilden på 1898-hunden och Eli ser så fina och friska ut. Gött att du håller honom sund :D
    /Emilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: